Laparoskopska operacija žučne kese

Danas se u razvijenom svijetu preko 95% operacija žučne kese izvodi laparoskopskom tehnikom. Laparoskopska holecistektomija se umjesto klasičnog operativnog reza, od oko15 – 20 cm, izvodi kroz 3 do 4 incizije promjera 0.5 do 1 cm, bez presijecanja struktura prednjeg trbušnog zida.
Operacija žučne kese danas u svijetu predstavlja najčešće izvođenu hiruršku proceduru.

Laparoskopska holecistektomija predstavlja „Zlatni standard“ u hiruškom tretmanu oboljenja žučne kese. 
             
Nakon operacije pacijent, nekoliko sati kasnije, može da ustaje i da počne sa unosom tečnosti i lahke hrane, a polikliniku napušta istog dana ili sutradan. Aktivnosti pacijenta zavise od toga kako se on osjeća. Preporučuju se rana aktivacija i šetnja, uobičajne za skoro svaki dobar postopretivni oporavak. Dan nakon operacije može se skinuti zavoj i pacijent čak slobodno može i da se tušira. Kontrolni pregled se zakazuje za sedam dana.
Kada pacijent odluči da se operiše u Plavoj poliklinici, radi veće učinkovitosti, išli smo na to da samu proceduru prilagodimo pacijentu i najčešće složen postupak, učinimo prihvatljivim i što jednostavnijim. Dakle, kod nas je cijela procedura vezana za operaciju žučne kese vrlo jednostavna….