Uvedena nova procedura u liječenju grlića materice!

U Plavoj Poliklinici (u Tuzli i Sarajevu) uvedena je nova procedura u liječenju preinvazivnih i ranih invazivnih promjena na grliću materice – tzv. LETZ metoda, zahvaljujući kojoj se mogu trajno ukloniti premaligne promjene na grliću maternice. Danas je to uobičajeni način izvođenja tog zahvata u svijetu.

Dakle, LETZ  je oznaka za zahvat koji se prvenstveno koristi u dijagnostici i liječenju premalignih (CIN II, III) promjena vrata maternice. Ukoliko se premaligne promjene stanica grlića maternice ne prepoznaju na vrijeme i ne liječe, mogu napredovati i uzrokovati karcinom grlića maternice. 

LETZ metoda je u posljednjih desetak godina preuzela primat u medicini jer se radi o ambulantnoj proceduri za koju nije potrebna opšta anestezija a mirovanje i oporavak su svedeni samo na oko 14 dana (kod klasičnog postupka je to 4-6 nedjelja).

Indikacija za intervenciju postavlja se nakon dobijanja rezultata PAPA testa, kolposkopije ili u slučaju subjektivnih smetnji – pojačanog sekreta koji ne prolazi poslije liječenja, krvarenja nakon odnosa i dr.

Prednosti LETZ tehnike su jednostavnost zahvata, kraće vrijeme operacije, mogućnost ambulantnog zahvata, kao i manje poslijeoperacijske tegobe.

Radi se o poštednom zahvatu koji je naročito prikladan za žene adolescentne i reprodukcijske dobi, jer omogućuje uklanjanje abnormalnih promjena u cijelosti, a ne ostavlja značajnije posljedice na reproduktivni sistem žene. Tkivo se otklanja površno, te se tek nakon zahvata i patohistološkog nalaza vidi da li je promjena otklonjena u cijelosti. Zbog korištenja visokofrekventne struje, krvarenje je minimalno. Metoda se zbog svog poštednog karaktera posebno preporučuje ženama koje još nisu rodile, jer je trudnoća moguća već 6 mjeseci nakon postupka.

Kod LETZ metode nema korištenja hirurškog noža, već se cijeli proces provodi radiotalasnim aparatom sa omčom, u samo nekoliko minuta, čime se odstranjuje bolesno tkivo.

Osim u liječenju  premalignih promjena na grliću maternice, gdje se još može upotrijebiti radiotalasni nož u maloj ginekološkoj hirurgiji?

  • kod odstranjenja  polipa cervikalnog kanala
  • kod biopsije grlića, vulve i vagine
  • kod šiljastih kondiloma genitalnih organa – radioekscizijom
  • kod liječenja većih ranica i ravnih kondiloma rodnice

Uvođenjem ove procedure ljekari Plave Poliklinike u mogućnosti su za samo nekoliko minuta otkloniti opasnost od karcinoma na grliću maternice!

Termin u Plavoj Poliklinici Tuzla možete zakazati na broj: 035 393 111, a u podružnici Sarajevo na broj: 033 463 888.