fbpx

Šta Vas čeka na porodu?

Šta Vas čeka na porodu?

Šta Vas čeka na porodu?

Šta Vas čeka na porodu?

Šta Vas čeka na porodu?

Šta Vas čeka na porodu?

Šta Vas čeka na porodu?

Šta Vas čeka na porodu?

Šta Vas čeka na porodu?

Šta Vas čeka na porodu?

Šta Vas čeka na porodu?

Šta Vas čeka na porodu?

Istraživanja su pokazala da kada znamo šta nas čeka, osjećamo kao da imamo više kontrole nad situacijom, manja je vjerovatnoća da će nas uhvatiti panika i manje ćemo osjećati bol.

Kako bi vam pomogli u tome, u ovom tekstu ćemo opisati porod i porođajna doba kako biste imale što bolju sliku onoga što vas čeka na dan kada ćete upoznati novog člana Vaše obitelji.

Porođaj je prirodan proces i potrebno je samo zadržati kontrolu i slijediti svoj instikt.

Prvo porođajno doba (faza dilatacije) se sastoji iz nekoliko dijelova i počinje pravilnim kontrakcijama, prskanjem vodenjaka ili krvarenjem koje nastaje zbog  širenja  grlića  a  završava  se  njegovim kompletnim širenjem do 10 cm.

Dakle, u ovoj se fazi otvara ušće maternice, što traje otprilike 7 do 10 sati, kod drugorotkinja 5 do 7 sati. Počinje tupom boli u donjem dijelu trbuha ili nisko u leđima te polako prelazi u kontrakcije maternice.

Trudovi se u početku javljaju svakih 10 do 15 minuta i traju 15 do 30  sekundi te su razmjerno blagi. Prije samog porođaja javljaju se svakih 60 do 90 sekundi i traju od 1 do 3 minute. Kad se ušće maternice potpuno otvori, trudovi čine sve jači pritisak na vodenjak i on pukne. To je znak za odlazak u porodilište. Vodenjak više ne štiti dijete i potreban je veći nadzor djeteta. U slučaju da imate trudove, a nije vam puknuo vodenjak, slobodno možete ostati kod kuće sve dok se razmak između kontrakcija ne svede na otprilike pet minuta.

U porodilištu će Vam pomoći da prirodno dođe do pucanja vodenjaka ili će ono biti izazvano na umjetan način. Ako je do puknuća vodenjaka došlo bez trudova, u porodilište je najbolje odvesti se u ležećem ili poluležećem položaju.  Daljnji tok prvog porođajnog doba uveliko ovisi o izabranom porodilištu i vašoj viziji porođaja. Ponekad žene dođu u porodilište dosta prije vremena, pa šetaju ili vježbaju na lopti dok im ne pukne vodenjak i dok se dovoljno ne otvore.

Ako je s Vama i partner, iskoristite njegovu prisutnost koliko Vam to odgovara bez ustručavanja. Ako, pak, samo želite mir i tišinu, to mu dajte do znanja, jer vaša je opuštenost u ovim trenucima najbitnija za daljnji tok porođaja.

Savjet: Ako ste umorni, pokušajte da drijemate između kontrakcija, budući da ćete možda imati dug dan (ili noć) ispred vas. Pijte dovoljno tečnosti, tako da ostanete dobro hidrirani. I ne zaboravite na često mokrenje, čak i ako ne osjećate potrebu. Puna bešika može da oteža kontrakcije a prazna ostavlja više prostora za spuštanje bebe.

Kako izgleda drugo porođajno doba?

Drugo porođajno doba je faza istiskivanja ploda koja počinje potpuno otvorenim ušćem maternice a završava rađanjem djeteta. Kod prvorotkinja obično traje oko dva sata, a kod višerotkinja oko pola sata, iako može biti i duže i kraće. Porod može da se produži ako trudnica ne sarađuje u skladu sa trudovima, a to može biti opasno za bebu.

Kako se suzdržati od tiskanja kada za njega još nije vrijeme? Pomoći vam može  ako legnete na bok i malo privinete noge k sebi, ili kleknite na krevet s glavom oslonjenom na jastuk, a stražnjicu podignite.

SAVJET: Zauzmite što udobniji položaj. Predlažemo vam poluležeći. Za vrijeme tiskanja nagnite glavu prema prsima, spustite ramena prema krevetu, a noge na razinu niže od stražnjice tako da se sa stražnjicom nalazite na rubu kreveta, a petama se upirete o podnožje. To je jedan od najčešće korištenih položaja za rađanje, jer je majci relativno jednostavan, a babici su dostupni glavica djeteta i međica.

Veoma je bitno iskoristiti svaki napon, da bi beba što manje vremena provela u toj fazi. Ljekar i babica će Vam objasniti da treba snažno da udahnete vazduh, zadržite vazduh kao da želite da zaronite, i onda tiskate. Pritisak glavice na debelo crijevo daće Vam osećaj kao da treba da imate stolicu, ali to je samo osećaj koji Vas tera da iskoristite napon (kao da imate tvrdu stolicu) i treba da se ispraznite.

Može se desiti da jednostavno ne možete da spriječite vikanje, što je normalno, s obzirom na bolnost napona, ali bi bilo bolje da tu energiju usmjerite ka snažnom potiskivanju ka dole, da pomognete bebi da što prije izađe. Tokom ovog perioda, babica ili ljekar odlučuju da li će se napraviti epiziotomija (presjecanje međice koje olakšava izlazak bebe i sprječava veće cjepanje međice) ili ne. Imaćete osećaj da ovaj period traje vječno, ali kada je sve u redu, to traje tek nekoliko minuta.

Ne brinite se ako dijete odmah ne zaplače, nekim bebama treba više vremena da se prilagode novoj okolini. Rezanje pupčane vrpce često se prepušta očevima, ali neka to bude dogovor između vas i partnera.

Treće porođajno doba

Ovo je najkraća faza koja traje između 10 i 30 minuta od rođenja djeteta, kada će materica blagim kontrakcijama izbaciti posteljicu. Babica koja Vas je porađala će pomoći da posteljica izađe ili će Vam reći da se još jednom napnete, tako da ovaj proces uglavnom nije posebno neprijatan.

Ljekar će pregledati posteljicu da bi vidio da li je izašla cijela, jer ukoliko nije cijela može izazvati infekciju ili sepsu u kasnijem toku oporavka. Normalno je da izgubite i nešto krvi jer se pri odvajanju posteljice od maternice kidaju i krvne žile koje su povezivale posteljicu s maternicom. Nakon toga pregledaju se grlić i vagina, ušiju eventualni rascepi do kojih je došlo tokom porođaja ili epiziotomija, ukoliko je napravljena.

Četvrto porođajno doba

Nakon porađanja posteljice ulazite u četvrto porođajno doba koje traje dva sata, koliko je najčešće potrebno za rani oporavak. Ako je tokom porođaja izvedena epiziotomija, ili je došlo do razdora, slijedi šivanje međice. Raskidane krvne žile polako se zatvaraju. 

Nakon ta dva sata moguće je da ćete još uvijek biti iscrpljeni. Ako je porođaj prošao bez problema najvjerojatnije ćete se osjećati dobro, ali ipak umorno i bit ćete žedni.  Osvježite se, čeka vas zahtjevna, ali lijepa dužnost: biti majka. Iskoristite boravak u porodilištu kako biste uvježbali dojenje, presvlačenje, njegu pupka i pitali sve što vas zanima o njezi dojenčeta.

Položaj tijela ima veliku ulogu u olakšavanju porođaja. Tokom kontrakcija savjetuje se pokušati mijenjati položaj tijela te pronađi onaj koji je najugodniji. Svakako je preporučljivo kretati se i ne ležati cijelo vrijeme u istom položaju.

Porođaj je prirodan proces

Priroda je ženama dala tijelo koje je sposobno rađati djecu. Porođaj bez intervencija osnažuje ženu, ona postaje svjesna čudesne snage svojega tijela i uma. Vaše tijelo se devet mjeseci priprema za porođaj stoga mu dajte priliku da to učini bez nepotrebnih uplitanja.

Za porođaj je veoma važno da žena nije uznemirena i da se osjeća sigurno, u okolini koja joj omogućava visok stepen privatnosti. U našem porodilištu trudimo se da prijateljskim okruženjem ulijemo povjerenje, sigurnost te da opustimo porodilju, a samim tim je i sam porođaj lakši, brži, a vjerovatnoća intervencija manja.  Odgovorno i ozbiljno smo razmišljali o svim fazama poroda i obezbijedili sve uslove kako bi porod bio bezbrižan.

Naš liječnički tim ima ambiciju da bude asistent na ovoj dionici životnog puta, svima koji se odluče za usluge porodilišta „Plava Poliklinika“.

Facebook
Twitter
Email
LinkedIn

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Želite zakazati termin?

Kontaktirajte nas pozivom na broj 035 393 111