Medicina koja liječi. Srca koja brinu.

Balon za mršavljenje

NOVO: Intragastrični balon za mršavljenje - prvi u BiH!

Zbog mnogobrojnih zdravstvenih komplikacija koje gojaznost uzrokuje, svjetski trend u redukciji tjelesne težine- intragastrični balon za mršavljenje, učinili smo dostupnim i u BiH!

Višak kilograma sada je moguće početi gubiti nakon samo 20 minuta – koliko traje intervencija.

Nehirurškom metodom, uz umijeće i stručnost naših ljekara, brzo i bezbolno moguće je povratiti samopouzdanje i spriječiti mnogo teža oboljenja, koja nastaju kao posljedica gojaznosti.

Šta je intragastrični balon?

Intragastrični balon  je revolucionarni silikonski balon koji se umetne u Vaš želudac kroz usta tokom kratkog ambulantog postupka i izvodi se pod sedativima. Mekan je i ne oštećuje sluzokožu želuca, a u njega se ugrađuje kroz usta pomoću endoskopske kamere. Koristi se kao alternativa za liječenje umjerene i pretjerane gojaznosti, uz propisanu dijetu i program za fizičku aktivnost, kao i stalan nadzor ljekara.

Radi se o klinički prihvaćenom alatu za smanjenje prekomjerne težine koji je  odobren od strane američkog Ministarstva zdravlja, što potvrđuje njegovu bezbijednost. Uspješno se koristi širom svijeta posljednjih 30 godina.

Do sada je prema dostupnoj statistici obavljeno više od 200.000 ovakvih intervencija.

Glavne prednosti:

Kako djeluje?

Intragastrični balon se stavlja u Vaš želudac zauzimajući približno jednu trećinu želučanog volumena . Time Vam pomaže smršati izazivajući osjećaj sitosti. To postiže na dva načina:

  • Odgađanje pražnjenja želuca – budući da se vrijeme pražnjenja želuca produžava, duže se osjećate sitima.
  • Smanjivanje želučanog kapaciteta – pomaže vam smanjiti veličinu porcija

Da li ste pravi kandidat?

Želučani balon Lex-Bal je učinkovit način za gubljenje kilograma kod pacijenata čiji je BMI (index tjelesne mase) veći od 27.

Pored smanjenja kilaže, ovom metodom smanjuje se i nastanak operativnih ili postoperativnih komplikacija ukoliko je indicirano hirurško liječenje gojaznosti ili neki drugi hirurški zahvat (ortopedski).

Nije svaki balon jednako efikasan - PREDSTAVLJAMO VAM LEX-BAL®!

Obične želučane balone ponekad je potrebno ukloniti zbog netolerancije. Korištenjem Lex-Bal-a možemo izbjeći rano uklanjanje smanjenjem volumena balona čime se postupak liječenja produžuje kako bi se postigli najuspješniji rezultati mršavljenja.

Kako se izvodi?

Umetanje balona je 20-minutni postupak koji se izvodi u stanju kratkotrajne opšte anestezije u kabinetu za gastrointestinalnu endoskopiju.

Procedura je u potpunosti bezbolna i komforna. Obzirom da nema hirurških rezova prilikom postavljanja oporavak je minimalan i odnosi se na praćenje pacijenta nekoliko sati nakon buđenja iz anestezije.

Možete očekivati ​​da ćete se zadržati  4-5 sati, uključujući pripremu, postupak i oporavak. Nakon 4 do 6 mjeseci, balon Lex-Bal se uklanja kroz usta na sličan način na koji je postavljen.

Po prijemu u bolnicu, prije svega neophodno je da obavite internistički pregled, EKG i laboratorijske testove kako bi anesteziolog  mogao dati dozvolu za podvrgavanje intervenciji u analgo-sedaciji (u pitanju je kratkotrajna anestezija). Nakon toga uraditi ćemo Vam kontrolnu gastroskopiju kojom se provjerava stanje gornjeg dijela gastrointestilnog trakta. Taj pregled je neophodan, kako bismo bili sigurni, da ne postoji nikakva smetnja za plasiranje balona u želudac, što ovu interevnciju čini još bezbjednijom. Ukoliko ne pronađemo nikakve smetnje u vašem digestivnom sistemu, započeti ćemo sa  intervencijom plasiranja balona.

U slučaju da postoje smetnje za planiranu intervenciju, ona će biti odmah otkazana a Vi u obavezi da platite samo troškove gastroskopije.

Lex-Bal balon je pričvršćen na specijalnom mehanizmu i tokom endoskopije pod stalnom vizuelizacijom enodoskopiste postavlja se na pravu poziciju u želucu. Nakon adekvatnog pozicioniranja balon se ispunjava  sterilnim fiziološkim rastvorom (400 do 700ml NaCl), te postaje prevelik da bi mogao ući u crijeva ili otići u jednjak, kako bi se stvorio povećani osjećaj sitosti. Potom se specijalnim mehanizmom oslobodi i ostavi u želucu. Balon za mršavljenje slobodno pluta ispunjavajući značajan dio želuca čime se redukuje njegov kapacitet, stvara se osjećaj popunjenosti želuca nakon manjih obroka, smanjuje se glad i ne dozvoljava se prejedanje, te pacijenti mogu da izgube čak i preko 20 kg ukoliko su primijenjeni i ostali savjeti za mršavljenje!

Nakon procedure koja traje oko 20 minuta, po procjeni dežurnog ljekara provesti ćete još nekoliko sati u bolnici i nakon toga bićete otpušteni na kućni oporavak.

Tokom prvih nekoliko dana nakon intervencije moguća je pojava mučnine i gađenja, a rijetko povraćanja. Tegobe spontano prolaze i smanjuju se korišćenjem specijalnih lijekova. Naša dežurna služba biti će Vam na raspolaganju u svakom trenutku kako biste nas mogli pozvati i dobiti potrebne savjete.  Nakon tri dana pacijenti se znatno bolje osjećaju, tako da nemaju osjećaj da im je ugrađen balon. U slučaju da dolazite  iz inostranstva, nećete moći putovati i trebati ćete nam biti dostupni prva tri dana nakon intervencije. U dogovoru sa doktorom dobiti ćete dozvolu za putovanje.

Nakon intervecnije nije potrebno dolazati na kontrole, dovoljno je telefonsko konsultovanje sa ljekarom po potrebi. Pacijent je u obavezi da se nakon 6 meseci javi radi dogovora oko vađenja balona.

Balon za mršavljenje može biti ugrađen u želudac maksimalno 6 mjeseci, jer vremenom želudačna kiselina slabi njegov silikonski zid. Nakon tog perioda, ukoliko je potrebno, postupak ugradnje može da se ponovi poslije pauze od nekoliko meseci.

Vađenje balona je također jednostavno jer se on endoskopskim putem probuši, a prosuti fiziološki rastvor se iz želuca uobičajenim putem eliminiše. Zbog lagodnosti koju metoda pruža i efekata koji se postižu, više od 90% pacijenata se odluči za ponovno ugrađivanje balona, pokazuju dosadašnja iskustva.

Uklanjanje balona vrši se endoskopski, u analgosedaciji, u prosjeku nakon šest mjeseci.

Koliko kilograma možete izgubiti balonom Lex-Bal®?

Možete očekivati ​​da ćete izgubiti  15-20%  tjelesne težine tj. osoba od 100 kg može očekivati ​​da će u prosjeku izgubiti 15-20 kg, ali u konačnici, količina kilograma koju izgubite i održavate ovisit će o tome koliko blisko slijedite savjete našeg  medicinskog  tima.

Za optimalno skidanje kilograma nije dovoljan samo balon, već je potrebno primijeniti i određeni dijetetski režim, odnosno potrebno je da se naviknete na zdrav način ishrane, i vježbe po preporukama stručnjaka. Ukoliko ostanete dosljedni preporukama našeg nutricioniste,  kilogrami se neće vratiti po vađenju balona.

Ko izvodi intervenciju?

Plasiranje Lex-Bal intragastričnog balona u Vaš želudac, izvodi eminentni endoskopista mr.sci.dr. Admir Kurtćehajić, subspec. gastroenterohepatologije, koji je svoje znanje usavršavao u renomiranim svjetskim medicinskim centrima.

Jedan je od rijetkih bosanskohercegovačkih gastroenterologa čiji su radovi objavljeni u najpriznatijim stručnim časopisima relevantnim za medicinsku znanost.

Njegova stručnost prepoznata je i od strane Evropskog udruženja za gastroinestinalnu endoskopiju zbog čega je prvi gastroenterolog iz BiH koji je dobitnik prestižnog evropskog granta za 2020. godinu.

 

Cijena ugradnje introgastričnog balona

Cijena ugradnje intragastričnog balona za mršavljenje u Plavoj Poliklinici iznosi 3500KM (1785€). U cijenu je uključeno:

  • plasiranje balona u analgosedaciji
  • vađenje balona ( nakon 6 mjeseci ) u analgosedaciji,
  • sve neohodne terapije u prvih par dana nakon intervencije ( ukoliko je prisutna mučnina )
  • dostupnost ljekara 24h za sve konsultacije
  • konsultacije sa nutricionistom
  • kompletan plan ishrane tokom perioda mršavljenja

Dogovorite termin za konsultacije!

Kontaktirajte nas za detaljnije informacije i zakažite pregled kako bismo utvrdili da li ste kandidat kojem je potrebno i moguće ugraditi balon za mršavljenje.

Popunite kratku formu sa Vašim podacima i naše osoblje će Vam ubrzo odgovoriti.  Možete nas pozvati i direktno na broj 035 393 111.

Komentari su isključeni.