bsen

GLAUKOM je oboljenje koje je u svijetu poznat kao TIHI KRADLJIVAC vida. 

Šta to znači? 
Glaukom ne boli, nema nikakvih znakova pa se najčešće otkriva slučajno, mjerenjem očnog pritiska. U pitanju je vrlo česta očna bolest koja predstavlja jedan od vodećih uzroka sljepoće u svijetu i kod nas. Bez vidljivih simptoma dolazi do propadanja vidnog živca, pa se kod više od 50% bolesnika otkriva u poodmaklom stadiju, kada ju je teže liječiti.

Glavni faktor rizika za nastanak glaukoma je povišen očni pritisak. Važan faktor rizika je dob, jer se glaukom najčešće javlja nakon 40.godine života, a rizik raste sa godinama starosti. Veliku ulogu ima I nasljeđe, ukoliko članovi  uže porodice imaju glaukom I ostali članovi imaju povećan rizik oboljevanja.

Samo oftalmolog može pouzdano izmjeriti očni pritisak, pregledati očni živac, otkriti druge simptome ove bolesti.

Važno je znati: gubitak vida usljed glaukoma je nepovratan, ali  glaukom je moguće na vrijeme prepoznati, liječiti i sačuvati vid.

Provjerite zdravlje Vašeg oka i očnog živca na najsofisticiranijim aparatima koje posjedujemo.

___________________________________________________________________________

Povodom obilježavanja sedmice glaukoma poklanjamo mjerenje očnog pritiska za 10 najsretnijih među Vama! Posjetite našu FB stranicu i učestvujte jer možda baš Vi osvojite pregled koji Vam može sačuvati vid!  Igramo se do 20.03.2019. Sretno!