bsen

Saznajte, kako do trudnoće!

Neplodnost može imati više uzročnika. U većini slučajeva, na neplodnost može uticati samo jedan od njih, ali često se događa da ih bude i više, pa je Vaš san - imati sopstveno dijete - ostvariv jedino metodom asistirane reprodukcije (IVF), tzv. vantjelesnom oplodnjom (VTO). Prije početka liječenja potrebno je obaviti neophodne analize koje će nam pomoći da saznamo šta je prepreka u začeću vašeg djeteta.

Svaki od parova je specifičan i neophodna je konsultacija sa specijalistom.

 << Bračna neplodnost   << Uzroci bračne neplodnosti  << Liječenje neplodnosti MPO  << Hormonski status

  << Dijagnostička i terapeutska histeroskopija  << Napravite prvi korak ka željenoj trudnoći << Prohodnost jajovoda

Intrauterina inseminacija je jednostavna metoda medicinski potpomognute oplodnje. Inseminacija se izvodi  prethodno obrađenom" spermom kada se upotrebljavaju različite laboratorijske tehnike centrifugiranja, ispiranja medijumima i kondicioniranja spermatozoida.

Sperma partnera unosi u maternicu sa tankim kateterom koji je namijenjen za tu svrhu, u vrijeme ovulacije i na taj se način pospješuje vjerojatnost oplodnje i začeća.Postupak je bezbolan  i neinvazivan za pacijenticu.Osnovni preduslov za primjenu ove metode potpomognute oplodnje su prohodni jajovodi kod žene.Inseminacija se preporučuje u slučaju da je kod vašeg partnera otkriveno da se u ejakulatu nalazi znatno smanjen broj spermija ili je smanjena njihova pokretljivost. Naravno, moraju postojati zdravi i pokretni spermiji kako bi ovaj postupak mogao uspjeti.Ovaj postupak može uspjeti kod partnera koji nisu u mogućnosti imati spolne odnose zbog teškog invaliditeta jednog od partnera. Također, ukoliko je pregledima utvrđeno da je vaša ili partnerova plodnost smanjena ili je kod žene otkrivena blaga endometrioza. nepovoljan kvalitet sluzi grlica materice ili prisustvo anti-spermatozoidnih antitijela, kao i nepoznati uzroci steriliteta.Može se provoditi u prirodnom ili stimulisanom ciklusu. Uspješnost inseminacije je oko 16% kod žena mlađih od 35 godina, te s godinama znatno opada.Priprema pacijenata za inseminaciju podrazumijeva urađen spermiogram sa spermokulturom i u bakterioloskom smislu uredan vaginalni i cervikalni bris, HSG koji pokazuje prohodnost jajovoda, povoljni parametri folikulometrije, nepostojanje zapaljenjskih procesa materice.Posle inseminacije obično se preventivno daju antibiotici, preporučljivo je odležati pola sata posle intervencije i pacijentkinja  se može vratiti svakodnevnim aktivnostima.15-20 dana nakon inseminacije potrebno je uraditi nalaz Beta HCG, da bi se utvrdilo da li je došlo do trudnoće. Ukoliko dođe do 5 neuspješnih inseminacija, tj. ako one ne dovedu do trudnoće, tada se preporučuje  postupak  vantjelesne oplodnje.

 

Pišite nam!

Imate još pitanja? Slobodno nas pitajte. Rado ćemo Vam odgovoriti na Vaša pitanja ili Vas naručiti na besplatne konsultacije.
1000 preostalo karaktera

Plava Poliklinika

Plava poliklinika je privatna porodična ustanova visokog ranga, koja je počela sa radom 1998. god. u Tuzli. Zbog potrebe i uspješnog rada sa pacijentima, ovorena je ispostava krajem 2004. god. u Sarajevu.

Opširnije

ID Broj | PDV Broj