bsen

Saznajte, kako do trudnoće!

Neplodnost može imati više uzročnika. U većini slučajeva, na neplodnost može uticati samo jedan od njih, ali često se događa da ih bude i više, pa je Vaš san - imati sopstveno dijete - ostvariv jedino metodom asistirane reprodukcije (IVF), tzv. vantjelesnom oplodnjom (VTO). Prije početka liječenja potrebno je obaviti neophodne analize koje će nam pomoći da saznamo šta je prepreka u začeću vašeg djeteta.

Svaki od parova je specifičan i neophodna je konsultacija sa specijalistom.

 << Bračna neplodnost   << Uzroci bračne neplodnosti  << Liječenje neplodnosti MPO  << Hormonski status

 << Inseminacija  << Dijagnostička i terapeutska histeroskopija   << Prohodnost jajovoda

Ispitivanje bračne neplodnosti ozbiljan je i temeljit zadatak, te isključuje bilo kakve improvizacije.
Za početak se podrazumijeva iscrpan razgovor bračnih partnera sa ljekarom koji će nastojati da im pruži potrebne informacije, tek nakon što procijeni delikatnost njihovog stanja.Partneri će biti opsežno upoznati sa otvorenim opcijama, tokom kao i metodama liječenja.

Preporuke su sljedeće:

ŽENE

Fizikalni pregled
Neophodno je uraditi set osnovnih, ciljanih ginekoloških pretraga(ultrazvučni i ginekološki pregled , Papa test);
Hormonalni status (reproduktivni i hormoni štitne žlijezde kao i AMH (Antimilerov hormon)
Mikrobiološka obrada( vaginalni i cervikalni bris - bakteriološki brisevi), Mycoplasma, Ureaplasma, Chlamydia);
RTG- HSG -prohodnost jajovoda, kako bi se utvrdilo u kom smjeru će teći dalje liječenje;
Dijagnostička / operativna histeroskopija - ispitivanje zdravlja materice i jajnika, ukoliko se primijete neobične tvorbe na reproduktivnim organima.

MUŠKARCI:

Fizikalni pregled
Pregled kod urologa
Ultrazvučni pregled skrotuma ( testisa)
Neophodno je uraditi spermiogram - analiza ejakulata (rutinska pretraga i prvi korak kod ispitivanja plodnosti muškarca);
Hormonska obrada podrazumijeva analizu FSH,LH Testosterona (slobodnog i kompletnog) INHIBIN B po potrebi;
Mikrobiološka obrada sperme i urina
Imunološke pretrage, ukoliko i pored urednih nalaza partnera ne dolazi do začeća

Ukoliko su navedene pretrage uredne, prati se porast folikula, (folikulometrija ciklus-monitoring), uz dijagnostiku ovulacije, kako bi povećali šansu za začećem.
Usljed izostanka spontanog zanošenja, primjenom ove metode, ide se na sljedeći korak.To je intrauterina inseminacija - odnosno unošenje obrađenog sjemena partnera u matericu žene.
Ukoliko ni nakon dva do tri pokušaja intrauterine inseminacije ne dođe do trudnoće pristupa se nekoj od metoda vantjelesne oplodnje, zapravo kada su sve ostale iscrpljene metode liječenja neuspješne.
S obzirom na raznoliku etiologiju neplodnosti često je neophodan multidisciplinaran pristup, dakle saradnja čak i nekoliko liječnika različitih specijalnosti. Svrha ovih analiza i dijagnostičkih metoda je identificirati uzroke neplodnosti kako bi se mogli adekvatno otkloniti.

Plava poliklinika, kao Vaš " dugogodišnji zdravsveni saradnik i prijatelj", osigurala je sve uslove, kako bi u najkraćem vremenu izveli sve neophodne pretrage.
Odlučite se za pregled što ranije. Plodnost ostaje relativno stabilna do ranih tridesetih, iako se standardi pomjeraju vaše odluke i želje za roditeljstvom ne odlažite.

Ukoliko vam je ranije indicirana neka od pretraga koje smo ovdje pobrojali tim prije.

 

 

 

 

Pišite nam!

Imate još pitanja? Slobodno nas pitajte. Rado ćemo Vam odgovoriti na Vaša pitanja ili Vas naručiti na besplatne konsultacije.
1000 preostalo karaktera

Plava Poliklinika

Plava poliklinika je privatna porodična ustanova visokog ranga, koja je počela sa radom 1998. god. u Tuzli. Zbog potrebe i uspješnog rada sa pacijentima, ovorena je ispostava krajem 2004. god. u Sarajevu.

Opširnije

ID Broj | PDV Broj