bsen

<< Nazad na Kompletnu brigu trudnoće

Mnogobrojna su pitanja, strepnje i strahovi koji se tokom ovog istodobno dugog i kratkog perioda iznova stvaraju. Umirujuća je istina da trudnoća nikada nije bila tako sigurna i da nikada ranije bebe nisu imale toliko izgleda da se rode žive i zdrave. Kako bismo uspješno postigli zajednički cilj – rođenje zdravog i živog djeteta, molimo Vas da slijedite upute liječnika, te ga izvještavate o svim, pa i naizgled beznačajnim promjenama tokom ovog razdoblja.

Prvi pregled

Kod prvog pregleda, kada se utvrđuju trudnoća i njezino tačno trajanje, osim ginekološkog i ultrazvučnog nalaza, obavlja se i PAPA test ako je od zadnjeg citološkog probira prošlo više od godinu dana, te se daju preporuke za temeljne laboratorijske testove i vitaminske nadopune u trudnoći. 

Cervikalni ,Vaginalno bris te bris na Uroplazmu i Mycolplazmu 

Tijekom prvih 12 nedelja dovoljno je dodatno uzimati samo folnu kiselinu (1,500 µg/dan), kasnije se preporučuje uzimati neku od kompletnih vitaminsko-mineralnih formula sadržanih u različitim pripravcima, osim ako je u prethodnoj trudnoći dijagnosticirana neka od komplikacija zatvaranja neuralne cijevi a pritom je preporuka uzimati 5 mg folne kiseline dnevno.

Kombinirani probir

Kombinirani probir označuje procjenu fetalnog rizika za hromosomopatiju procjenom kombinacije ultrazvučnih biljega kromosomopatija i  biokemijskog probira (određivanje serumskih biljega PAPP-A i free ß-hCG).  Što su to ultrazvučni biljezi za hromosomopatije? Radi se o specifičnim ultrazvučnim pokazateljima koji nisu obvezno i anomalije, a obuhvaćaju procjenu nuhalnog nabora, prisutnosti nosne kosti, dvije umbilikalne arterije, procjenu protoka kroz duktus venozus i prisutnost trikuspidalne regurgitacije. Procjenjuju se prema strogim kriterijima koje je propisao FMF – Fetal Medicine Foundation, London. Ukoliko trudnica spada u skupinu s niskim rizikom nisu nužne daljnje mjere, kao i kod trudnica s umjerenim rizikom kada daljnje mjere nisu nužne ako su ultrazvučni biljezi negativni. 

Ako su ultrazvučni biljezi pozitivni kod trudnica s umjerenim rizikom, te kod trudnica s visokim rizikom za hromosomopatiju preporučuje se kariotipizacija ili analiza fetalnih hromosoma. 

Trudnicama su danas na raspolaganju dvije skupine ovih testova: NIPT - neinvazivno sekvenciranje fetalnih eritrocita iz majčine krvi i invazivni testovi tipa biopsije horionskih resica (CVS) ili punkcije plodne vode (amniocenteza), kada se iz dobivenih fetalnih stanica određuju broj i izgled hromosoma bebe. Plava poliklinika je FMF certificirana ustanova za obavljanje kombiniranog prenatalnog probira za kromosomske abnormalnosti, a među mnogobrojnim NIPT testovima odabrali Nifty test  

Ukoliko trudnica ne stigne obaviti kombinirani probir u 1. trimestru ili rezultati ovog probira nisu jednoznačni, postoji mogućnost obavljanja biokemijskih testova u 2. trimestru (triple test), odnosno NIPT sve do 20. tjedna trudnoće. Triple test omogućuje usporedbu određenih parametara u krvi trudnice (alfa-fetoprotein, ß-hCG i estriol) i njene starosti s standardnim krivuljama i na taj način procjenu individualnog rizika za Downov sindrom. Točnost samog testa se procjenjuje na 60 - 70%. Test se izvodi uobičajeno između 15.-18. tjedna trudnoće. 

18-24 nedjelja trudnoće

Drugi najbotniji pregled u trudnoci ( poslije Kombiniranog probira )jeste 4 D Organ screening ultrazvučni pregled pri kojem se detaljno prati fetalna anatomija i otkrivaju eventualne strukturne abnormalnosti fetusa.

Ako postoje rizični čimbenici

Ako prije trudnoće nisu napravljeni mikrobiološki obrisci vrata maternice, preporučuje se načiniti obrisak vrata maternice na klamidiju između 12. i 16. nedelja trudnoće, u sklopu otkrivanja čimbenika koji bi mogli dovesti do spontanog pobačaja. U slučaju prisutnosti rizičnih čimbenika u 20. tjednu trudnoće izvodi se test opterećenja glukozom (OGTT), 

U trećem tromjesečju

Sa 28. nedelja ponavljaju se laboratorijske pretrage, a između 35. i 37. nedelja preporučuje se ponovit Cerviklani i Vaginalni bris te ako postoji indikacija ponoviti Mycoplazmu i Uroplazmu Prijenos bakterija na novorođenče tijekom porođaja može dovesti do nastanka meningitisa.

Još nekoliko informacija

Kod svakog pregleda trudnicu će se izvagati, izmjerit će joj se krvni pritisak i test trakom provjeriti mokraća. Sa 35 nedelja načinit će se i prvi CTG zapis. 

Do 32. nedelja trudnoće pregledi se obavljaju svaka četiri nedelje, nakon tog svaka tri a zatim svaka dvije nedelje , a od 38 nedelje do kraje trudnoće svakih nedelju dana. 

Sa 35 nedelja trudnoće sa svakom trudnicom nužno je razmotriti i osobne rizike za porođaj, s tim da dva posljednja pregleda treba obaviti i klinici u kojoj se žena želi poroditi.

Za uspješno postizanje zajedničkog cilja, trudnica treba slijediti upute liječnika i izvještavati ga o svim promjenama

 

 

 

Pretraga 

1. Pregled

11-14

Nedelja 

 

18-24

Nedelja

 

24-28.

Nedelja

 

 

28.-32. Nedelja

 

32.-36. Nedelja

 

36.-40.

Nedelja

PA PA Test

X*

 

 

 

 

 

 

Cervikalni

Vaginalni bris

X

 

 

 

 

X

 

Bris na klamidiu

X

 

 

 

X*

 

 

Uroplazma

Mycoplazma

X *

 

 

 

 

 

 

Krvna slika

Šuk, Fe ,Urin

X

 

X

 

X

 

X

HIV

 

X

 

 

 

 

 

 

TORCH

X

 

 

 

 

 

 

Krvna grupa

Rh faktor

X

 

 

 

 

 

 

Rh neg trudnice

 

 

X

 

X

 

 

Kombinirani probir

 

X

 

 

 

 

 

4 D Organ screening

 

 

X

 

 

 

 

Triple test

 

16 nedelja

X*

 

 

 

 

 

Amnioc.

 

16-18 NG

X*

 

 

 

 

 

OGTT

 

 

X*

X

 

 

 

CTG

 

 

 

 

 

X

X

Tjelesna težina, tlak

X

 

 

X

X

X

X

X

X

 

 

 

 

 

 

 

 

X* u koliko postoji indikacija

 

Pretraga 

1. Pregled

11-14

Nedelja 

 

18-24

Nedelja

 

24-28.

Nedelja

 

 

28.-32. Nedelja

 

32.-36. Nedelja

 

36.-40.

Nedelja

PA PA Test

X*

 

 

 

 

 

 

Cervikalni

Vaginalni bris

X

 

 

 

 

X

 

Bris na klamidiu

X

 

 

 

X*

 

 

Uroplazma

Mycoplazma

X *

 

 

 

 

 

 

Krvna slika

Šuk, Fe ,Urin

X

 

X

 

X

 

X

HIV

 

X

 

 

 

 

 

 

TORCH

X

 

 

 

 

 

 

Krvna grupa

Rh faktor

X

 

 

 

 

 

 

Rh neg trudnice

 

 

X

 

X

 

 

Kombinirani probir

 

X

 

 

 

 

 

4 D Organ screening

 

 

X

 

 

 

 

Triple test

 

16 nedelja

X*

 

 

 

 

 

Amnioc.

 

16-18 NG

X*

 

 

 

 

 

OGTT

 

 

X*

X

 

 

 

CTG

 

 

 

 

 

X

X

Tjelesna težina, tlak

X

 

 

X

X

X

X

X

X

 

 

 

 

 

 

 

 

X* u koliko postoji indikacija