bsen

<< Porodilište   << Porodilište po svjetskim standardima   << Zašto porođaj u Plavoj poliklinici??  << Intervju za gugu.ba    << Moj porođaj u Plavoj poliklinici << Plaćanje na rate

Porodilište Plave poliklinike Tuzla koje je uređeno po svjetskim standardima, u nedjelju, 4. septembra 2016. godine je zvanično počelo sa radom tako što je ”na svijet dočekalo” jednu djevojčicu, piše Tuzlanski.ba.

Porodilište Plave poliklinike Tuzla koje je uređeno po svjetskim standardima, u nedjelju, 4. septembra 2016. godine je zvanično počelo sa radom tako što je ”na svijet dočekalo” jednu djevojčicu, piše Tuzlanski.ba.

Prirodan porod je vodila dr.med.sci. Fatima Klempić Dautbašić, prim. ginekolog sa timom ostalih ljekara.

Nakon 20 godina iskustva na UKC Tuzla, doktorica Fatima je odlučila da se pridruži timu Plave poliklinike Tuzla. ”Mi ovaj porođaj očekujemo već nekoliko dana i bili smo potpuno spremni za njega. Majka je došla jučer oko 13 sati, bila je otvorena oko 6 cm i imala regularne kontrakcije a porođaj se desio u 15:40 bez ikakve indukcije. Rođena je djevojčica 3.500 kg teška, 54 cm duga i u odličnoj kondiciji, apgara 9 i 10. Majka i beba se osjećaju odlično. Dakle, sam porod je tekao sasvim prirodno bez ikakvih lijekova ili komplikacija kao što smo i očekivali i priželjkivali. Uspjeli smo obezbijediti atmosferu koja podsjeća na kućnu. Trudili smo se da porođaj bude što prirodniji i ljepši za majku i novorođenče’. Nadamo se da će svaki naš naredni porođaj biti takav.” – kazala je doktorica Fatima Klempić Dautbašić.

Tim Plave poliklinike Tuzla je spreman za porođaj u svako doba dana, 24 sata na dan, tako da kada god porod krene, porodilište će biti otvoreno te čitav tim ljekara spreman da preuzme taj porođaj i obezbjedi sve uslove koji su budućoj majci i bebi potrebni. Jučerašnjem porodu je prisustvovao i suprug. Iz Plave poliklinike ističu da očekuju da suprug ili neki drugi član porodice prisustvuje porođaju jer je to u svijetu sasvim prirodno i normalno a što mnogo doprinosi tome da se majka koja se porađa osjeća sigurnije i opuštenije tokom poroda. ”Ovo je naše treće dijete ali je prvi put da sam ja prisustvovao porođaju što je zaista bilo divno iskustvo. Sad mi je žao što prije nisam prisustvovao porođajima. I majka beba su dobro i zdravo hvala Bogu.

Teško je opisati taj osjećaj. Mislim da svako ko to može da podnese trebalo bi da to uradi jer je neopisiv osjećaj. Ja sam zahtijevao i da presječem pupčanik, ali jednostvano sve to doživjeti je fenomenalan osjećaj. Supruga je u početku bila malo skeptična oko moga prisustva ali sada joj je drago i kaže da joj je definitivno bilo lakše što sam bio tu.” – ispričao je Ahmet Hujdurović, otac jučer rođene djevojčice kojoj su on i supruga dali ima Džena.

Iz ove ustanove ističu da je cilj stvoriti kućnu atmosferu pri porodu a ne bolničke uslove. Žele da porod bude što prirodniji za ženu te da neće forsirati carski rez bez potrebe. ”Jako sam ponosna što je jučer bio naš prvi porod. Veoma smo zadovoljni i ponosni, čitav naš stručni tim a i roditelji. Potreba za porodilištem je proizašla iz potreba naših pacijentica koje su godinama insistirale na tome. Sada smo zaposlili i angažovali veći broj stručnjaka kako bi u potpunosti mogli odgovoriti na sve zahtjeve naših pacijenata.

Doktorica Fatima je neko ko ima jako bogato iskustvo u porođajnoj sali i mi smo presretni što smo takvu jednu osobu uspjeli da dovedemo u naš tim.” – kazala je doktorica Dženita Kurtćehajić, specijalista ginekologije i akušerstva te dodala: ”Ono što želim još dodati kada je u pitanju porođaj jeste da za početak želimo da idemo malim ali sigurnim koracima ali u planu nam je i uvođenje raznih vrsta anestezija. Nama je jako bitno da pacijenti imaju prirodan porod, da nema forsirane indukcije, da pacijenti biraju položaj koji im odgovara, naravno sve uz pratnju naših ljekara. Unaprijed se dogovaramo sa našim pacijentima o njihovim željama ali i mogućnostima. Cilj je stvoriti kućnu atmosferu a ne bolničke uslove.

Moram naglasiti da nećemo forisrati trudnice da idu na carski rez. Trudit ćemo se da im objasnimo detaljno sve rizike i šta zapravo donosi carski rez. Trudnice ćemo psihofizički pripremati za sam čin prirodnog poroda osim ako indikacije nisu za carski rez.” Pohvale za novo i savremeno porodilište te pozitivne kritike stižu sa svih strana u Plavu polikliniku Tuzla. Vlasnici ističu da su u planu još mnoge novine a jedna od njih je i dnevna bolnica.

”Plava poliklinika Tuzla postoji već 19-ta godina a novina je savremeno porodilište uređeno po svjetskim standardima i obnovljeno novom sofisticiranom opremom te svim potrebnim aparatima. Još prije 15 godina ovdje su se rađale bebe, ali zbog mnogo prepoterećenosti i obima posla te manjka kadra nije moglo opstati u to vrijeme. Danas je to druga priča. Kada je u pitanju Plava poliklinika, imamo u planu zapošljavanje novih stručnjaka, specijalista i mladih kadrova. Ulažemo u struku i novu opremu. Cilj je pružiti našim pacijentima najsavremeniju uslugu. U planu je izgradnja nove dnevne bolnice koja bi se nalazila preko puta Plave poliklinike Tuzla. Nadamo se da ćemo to ostvariti u roku naredne dvije godine.” – kazao je za Tuzlanski.ba, Džemil Hujdurović, spec. ginekologije i akušerstva, jedan od vlasnika ZU Plava poliklinika. Kako izgleda novo savremeno porodilište Plave poliklinike Tuzla pogledajte u video prilogu članka.

Cjenovnik svih ginekoloških usluga možete preuzeti ovdje...