Medicina koja liječi. Srca koja brinu.

Laboratorija

Veliki dio pretraga koje se u laboratorijama “Plave poliklinike” mogu obaviti, možete pronaći na popisu koji smo za Vas pripremili u popisu naših usluga. Ukoliko se neka od pretraga tamo ne nalazi, slobodno nam se obratite neposredno mailom, telefonom ili upitom. Laboratorijske pretrage koje vršimo, osim ako analize ne zahtijevaju određenu vremensku proceduru, u najskorije vrijeme budu gotove, pod strogim nadzorom naših inžinjera, poštujući filigransku proceduru i tačnost. 

Aldijana Dautbašić, bachelor biohemije i fiziologije

PRIPREMA PACIJENTA

Uvaženi pacijenti, kako bi Vaši rezultati bili pouzdani, neophodno je da budete adekvatno pripremljeni  i upućeni u procedure uzorkovanja krvi.Naša je obaveza da Vas uputimo i da Vam u tome pomognemo!

Pravilna priprema pacijenta prije uzorkovanja krvi je vrlo značajna, jer od nje zavisi i tačnost rezultata.

Način pripreme ovisi od vrste analiza koje se rade. Na rezultate laboratorijskih pretraga utiču sljedeći parametri:

 • Režim ishrane
 • Indeks tjelesne mase (BMI)
 • Godine
 •  Spol
 • Primjena terapije (npr.antibiotici)
 • Trudnoća
 • Fizička aktivnost
 • Određene životne navike ( konzumiranje duhana, kafe, alkohola…)

Da bi se pravilno tumačili dobijeni rezultati i odredile referentne vrijednosti, potrebno je dati tačne podatke prije uzorkovanja.

PREPORUKE

 •  Uzimanje uzorka za kompletnu krvnu sliku ( eritrociti, leukociti, hemoglobin…) moguće je tokom cijelog dana, adekvatan uzorak je  venska i kapilarna krv.
 •  Ne preporučuje se veća fizička aktivnost tokom 24 sata prije uzorkovanja, jer utiče na povišene vrijednosti pojedinih enzima.
 • Za većinu biohemijskih analiza ( posebno za analizu glukoze, holesterola, triglicerida…) neophodno je uzimanje uzorka na prazan stomak 10 do 12 sati nakon poslednjeg obroka.
 •  Uzorci za određivanje nivoa tumorskih markera, virusa i većine hormona, također se mogu uzimati neovisno od vremena uzorkovanja, ali je preporučljivo ne konzumirati hranu i piće najmanje 2 do 3 sata prije vađenja krvi. Za analize prolaktin, kortizol i ACTH neophodno je mirovanje od 20 minuta prije uzorkovanja.
 • Za pojedine analize je izuzetno značajno vrijeme uzimanja uzorka ( cirkadijalni ritam), faza menstrualnog ciklusa ili nedjelja trudnoće, i tada je neophodna konsultacija sa liječnikom prije uzorkovanja da bi se pribavio pravilan uzorak.
 •  Za analizu urina potrebno je, nakon lične higijene ( toaleta toplom vodom i sapunom), prvi jutarnji urin ( srednji mlaz)  u sterilnoj posudi u najkraćem mogućem roku donijeti u laboratoriju.
 • Za pacijente koji su na  oralnoj antikoagulantnoj terapiji ili bilo kojoj drugoj terapiji za hronične bolesti, preporuka je  vađenje krvi u jutarnjim satima, a odmah nakon uzorkovanja i uzimanje uobičajene terapije.

URIN/BIOHEMIJA

Anemija nije bolest već stanje putem kojeg se ispoljava veći broj oboljenja i zbog čega je potrebno da se precizno odredi razlog njenog nastanka. Kod određivanja tipa anemije preporučeno  je da se urade sledeće analize:

S -ERITROPOETIN
S- FERITIN
S- ŽELJEZO
S- HAPTOGLOBIN
S-METHEMOGLOBIN
S -SATURACIJA TRANSFERINA
S -SOLUBILNI TRANSFERINSKI RECEPTOR ( sTfR )
S- TIBC
S- TRANSFERIN
S- UIBC

Biohemijske analize mogu da ukažu na mnoge poremećaje u organizmu i na žarišta u pojedinim organima.

Laboratorijski pregled krvi je jedan od najvažnijih pokazatelja stanja organizma. Kada smo bolesni, ovom analizom se otkriva gde je žarište, ali i kad ne postoje jasni simptomi, krvna slika i biohemijski parametri mogu da ukažu na tinjajuću, još nerazjašnjenu tegobu.

S / UREA
S / KREATININ
S / MOKRAĆNA KISELINA
S / BILIRUBIN TOTALNI
S / BILIRUBIN DIREKTNI
S / PROTEINI UKUPNI
S / ALBUMIN
S / OSMOLALNOST

Šećerna bolest (diabetes mellitus) je oboljenje kod koga je povišena glukoza (šećer) u krvi, a ćelije ostaju gladne šećera. Zašto se to dešava? Zato što iz nekih razloga glukoza ne može iz krvi da pređe u ćelije. To su dva razloga: ili nema dovoljno insulina da uvede glukozu u ćeliju, ili ima dovoljno insulina ali ćelija slabije reaguje na njegovo dejstvo. Postoje dva tipa diabetesa, tip I i tip II

Faktori rizika

1. Gojaznost
2. Virusne infekcije
3. Preteran unos prostih šećera kao što su slatkiši, beli šećer, gazirani sokovi
4. Nedovoljna fizička aktivnost
5. Stres
6.Neko je u porodici imao dijabetes

Preporučene analize kod Diabetes mellitusa: 

S / GLUKOZA
eK / HBA1C
S / FRUKTOZAMIN
S / INSULIN
S / ANTI-INSULINSKA AT
S / C-PEPTID
S / GAD AT
S / ANTI IA2-TYROSIN PHOSFATAZA At
S / ANTI ICA At (At NA CELIJE PANKREASOVIH OSTRVACA)
S / IgE NA HUMANI INSULIN

Uzorak urina treba pripremiti u odgovarajućoj bočici, koja se može nabaviti u laboratoriji ili u apoteci. Za testiranje može se koristiti bilo koji uzorak uzet u toku dana, s tim što je poželjno da se prethodno ne konzumira veća količina tečnosti.  Uzorak ne smije biti razblažen vodom. U uzorak ne smije ništa da se dodaje, poput sokova, razblažene sapunice i tome slično. Također, ne smije da sadrži hemijske konzervanse, oksidanse, izbjeljivače ili bilo kakvu hemijski aktivnu supsatncu.

Da bi se mogla testirati droga u urinu, ona se prvo mora apsorbovati kako bi prešla u krv, a potom izlučiti urinom. Taj proces za većinu droga traje oko tri sata, što znači da u tom periodu svakako ne treba raditi testiranje.

Vrste droga koje se detektuju u urinu:

U- AMFETAMIN
U- BARBITURATI
U- BENZODIAZEPINI
U- CANABINOIDI
U- COCAIN
U- ECSTASY
U- METAMFETAMIN
U- METHADON
U- MORFIN/HEROIN/CODEIN
U- PANEL 10 DROGA
U- PANEL 5 DROGA
U- PHENCYCLIDINE
U- POTVRDNI TEST ZA LEKOVE I DROGE u urinu (LC/MS)

Postoji nekoliko čestih elektrolita u tijelu, svaki ima važnu i specifičnu ulogu, ali većina je jednim dijelom odgovorna za održavanje balansa tečnosti između intracelularnog (unutar ćelija) i ekstracelularnog (van ćelija) okruženja. Ovaj balans je veoma važan za hidrataciju, impuls nerva, funkciju mišića i nivo pH.

Vrste elektrolita koji se detektuju u krvi:

S / NATRIJUM
S / KALIJUM
S / HLORIDI
S / BIKARBONATI
S / KALCIJUM
S / JONIZOVANI KALCIJUM
S / FOSFAT NEORGANSKI
S / MAGNEZIJUM

Tokom života zbog sveopće zagađenosti i prevelikog unosa teških metala, toksina, konzervansa i aditiva, ljudsko tijelo postaje skladište nagomilanih toksina koje organi zaduženi za detoksikaciju (bubrezi, jetra, pluća, probavni trakt i koža) nisu više u mogućnosti očistiti iz našeg organizma.

Vrste metala koji se detektuju u krvi:

S / HROM
S / CINK
S / BAKAR
S / LITIJUM
S / hK / OLOVO
S / hK / ŽIVA

Enzimi su specifična grupa proteina koju sintetizira živa stanica, a cjelokupnost svih hemijskih pretvorbi u organizmu koju nazivamo metabolizmom moguća je samo zbog njihovog djelovanja.

S / ALT
S / AST
S / ALP
S / GGT
S / LDH
S / CK – KREATIN KINAZA
S / CK-MB
S / AMILAZA
S / PANKREASNA AMILAZA
S / LIPAZA
S / KISELA FOSFOTAZA – ACP
S / PROSTATIČNA KISELA FOSFOTAZA
S / HOLINESTERAZA
S / GLUKOZO-6-FOSFAT DEHIDROGENAZA
S / ALDOLAZA

Kao i za sva slična ispitivanja, tako i za pregled stolice od najveće važnosti je pravilno uzimanje uzorka koji mora da se stavi u sterilnu posudu, jer mikroorganizmi iz posude mogu da imaju uticaj na krajni rezultat analize. Takođe treba paziti da uzorak stolice ne dođe u dodir sa urinom, vodom, ili tolet papirom koji može da sadrži hemikalije koje mogu uticati na razmnožavanje mikroorganizama.

Za parazitološki pregled stolica mora da se uzima tokom tri dana, jer se paraziti izlučuju neravnomjerno iz organizma.

Vrsta analiza stolice:

F / KORPOKULTURA
F / CREVNI PARAZITI I PROTOZOE
F / SVARLJIVOST (3 PREPARATA)
F / ADENO/ROTA VIRUS
F / OKULTNO KRVARENJE
OT / PERIANALNI OTISAK
F / CAMPILOBAKTER
F / CALPROTEKTIN

Koagulacija ili zgrušavanje krvi je proces stvaranja ugruška (koaguluma), kojim se zaustavlja krvarenje iz krvnog suda. Zgrušavanje krvi je jedan od procesa hemostaze. Hemostaza obuhvata više procesa: konstrikciju (sužavanje) krvnog suda, stvaranje trombocitnog čepa, formiranje krvnog ugruška (koagulacija) i stabilizaciju krvnog ugruška i njegovo razlaganje (hemoliza). Koagulacija krvi je pojava prelaska krvi iz tečnog u čvrsto stanje, posle povrede krvnog suda. Faktori zbog kojih se krv zgrušava su proteini, koje uglavnom stvara jetra.

cP / PROTROMBINSKO VRIJEME
cP / TROMBINSKO VRIJEME
cP / A-PTT
cP / FIBRINOGEN
cP / D-DIMER
cP / ANTITROMBIN III
cP / PROTEIN C
cP / PROTEIN S
cP / FAKTOR VIII
S / LUPUSNA ANTITJELA
cP / LUPUS ANTIKOAGULANS
cP / LUPUAS CELIJE
cP / APCR-REZISTENCIJA NA AKTIVNI PROTEIN C
cP / HEPARIN (anti Xa aktivnost)
cP / FAKTOR V – PROAKCELERIN
cP / FAKTOR VII – PROAKCELERIN
cP / FAKTOR X
cP / FAKTOR XII – HEGEMANOM
cP / VON WILLEBRANDOV FAKTOR

Krvna grupa je nasljedna i nepromjenljiva karakteristika ljudi. Naročito je važno poznavati krvnu grupu pri transfuziji krvi, jer ako se radi o A ili B krvnoj grupi, i ta krv koja se daje nema iste antigene kao i crvene krvne stanice osobe koja je prima, antitijela u krvi od osobe koja prima tu transfuziju će primljenu krv prepoznati kao stranu, te će napasti i uništiti crvene krvne stanice te primljene krvi, a ta reakcija može imati vrlo ozbiljne zdravstvene posljedice, a može čak i osobu dovesti do smrti!

eK/ KRVNA GRUPA + RH FAKTOR

Kompletna krvna slika se radi zbog procene opšteg zdravstvenog stanja i otkrivanja raznovrsnih poremećaja poput anemija, infekcija, stanja uhranjenosti organizma i izloženosti otrovnim materijama.

eK / KRVNA SLIKA
eK / LEUKOCITARNA FORMULA
eK / RETIKULOCITI
cKs / SEDIMENTACIJA
S / CRP-C REAKTIVNI PROTEIN
S / PCT-PROKALCITONIN
eK / EOZINOFILI U KRVI

HORMONI/TUMOR MARKERI

SEROLOGIJA

MIKROBIOLOGIJA

MOLEKULARNA DIJAGNOSTIKA

PANELI I INHALATORNI ALERGENI

NUTRITIVNI I OSTALI ALERGENI

Komentari su isključeni.